GALAPAGOS EN SPAANSE LES
Door: fridabert
Blijf op de hoogte en volg Bert en Frida
17 December 2011 | Ecuador, Quito
Het snorkelen ging iedere dag beter. Ik had Frida gezworen dat ik nooit meer zou snorkelen naar eerdere vervelende ervaringen. Maar wat doe je als iedereen gaat en er veel gesnorkeld gaat worden? Dan ga je toch. De spullen waren gelukkig goed en we kregen wetsuits om enigszins warm te blijven in het toch wel koude water. Met de aanwijzingen van mijn persoonlijke coach Frida begon ik de techniek goed te beheersen en het heel leuk te vinden. Het water was af en toe zo koud dat ik (Frida) na afloop zat te bibberen in de boot. Het mocht de pret niet drukken. Ik ben elke keer wezen snorkelen omdat het zo mooi was. Een warme douche en warme chocolademelk doet wonderen om weer warm te worden. Onze kapitein was een ervaren duiker, die enthousiast af en toe mee ging snorkelen en ons op sleeptouw nam. Hij zwom als een vis tussen de vissen. Een heel bijzonder moment was dat na een snorkelsessie slechts een meter of 3 van onze rubberboot een walvis opdook. We schoten allemaal omhoog van de schrik. De walvis leek met ons te spelen. Dan kwam hij links boven dan rechts. Best wel spannend als zo’n gevaarte onderduikt en je niet weet waar het weer omhoog komt. We hadden het ook getroffen met onze bemanning. Geweldige kok en goedlachse kapitein, die Frida (en ook andere passagiers) enige tijd het stuur in handen heeft gegeven. Natuurlijk een positie die prima bij haar past! Wij als overige passagiers hebben er niets van gemerkt. De overige bemanningsleden waren ook goedgemutst en vriendelijk en legden ons in de watten. Onze internationale groep was gezellig en heel plezierig om mee te reizen. Er is geknuffeld bij het afscheid en de mailadressen zijn uitgewisseld.
Wennen was het slapen benedendeks in een kleine hut. Ik boven en Frida beneden. Passen en meten en met een behoorlijk motorlawaai. De eerste nacht voeren we in ruwe zee en was ik blij dat ik mijzelf kon klemzetten tegen de wanden van het slaapgedeelte, zodat ik niet uit bed kieperde. Frida schommelde van links naar rechts maar is gelukkig niet uit bed gevallen. De volgende dagen was het minder ruw en lagen we ‘s nacht ook merendeels voor anker. Wel zo prettig. Gelukkig hadden we beiden snel zeebenen en zijn we nooit zeeziek geweest tijdens de reis. De temperatuur was aan dek en aan land zeer aangenaam. Mooi meegenomen na de kou en regen in het hooggelegen Quito. Een grote plus was ook dat we de minder bevaren route in het noorden deden en we grotendeels ver van de grote luxe boten bleven. De reuzenschildpadden waren bijzonder; ze kunnen 200 jaar oud worden. Mede dankzij hun trage levensstijl. Tip? Het was een prachtige ervaring die we niet zullen vergeten. Zie de vele foto’s.
Terug in Quito is het nu hard werken aan onze taalvaardigheid Spaans. We volgen een snelcursus en zijn na 4 uur les gisteren en vandaag flink aan de latten. Want het gaat rap en er is huiswerk. Onze docent Janed zet er vaart achter. Nu wij nog. Morgen gaan we naar de grootste markt van Zuid Amerika in Otavalo, ten noorden van Quito. De bekende gekleurde en geweven kleding en dergelijke. Zal wel “kijken, kijken, niet kopen” worden. Daar in de buurt blijven we overnachten en komen zondag weer terug naar Quito. Want maandag gaat de school weer verder. Tot donderdag, waarna we de Andes verder naar beneden afreizen. De bergen blijven ons toch het meeste trekken. Als we tijd over hebben wellicht nog een jungletocht, maar dat zien we dan wel weer.
Frida en Bert
17 December 2011 - 07:18
Chris:
Wow, mooie foto's en mooi verhaal. De overtreffende trap van dolfijnen knuffelen: walvis knuffelen? Pas maar op voor Green Peace mannen. En was er niet altijd een soort van ontgroeningsritueel met Neptunus als je op een schip over de equator ging? Zal de vakliteratuur (Scheepsjongens van de Bontekoe :-) ) er nog eens op naslaan. -
17 December 2011 - 15:40
Rob En Ingrid:
Een beetje aansporen tot meer foto's heeft geholpen. Hele mooie foto's. Dat willen we graag zien. Harry natuurlijk lyrisch over de Galapagos havik. Hele fijne kerstdagen toegewenst. -
18 December 2011 - 08:46
Toke En Dick:
Wij genieten van jullie verhalen. Complimenten voor zowel de stijl als de inhoud! En natuurlijk de prachtige foto's; ook hierbij weer af en toe gegarneerd met het vleugje humor die als vanzelf een glimlach veroorzaakt. Bijzonder dat we vanuit Twello een beetje mogen mee"smullen". Jullie belevenissen smaken volgens ons beter dan een exquise kerstdiner. Trouwens: Hele fijne feestdagen! We zijn benieuwd óf en hoe deze dagen bij jullie een bijzonder tintje krijgen. We wachten het volgende verslag wel af. -
18 December 2011 - 11:50
Joke:
Wat een geweldige foto's. Wat een bijzondere en mooie natuur. Ik kan me voorstellen dat jullie hiervan genieten, hier kan je ook nooit genoeg van krijgen. En straks kunnen jullie natuurlijk vloeiend spaans spreken, ik ben benieuwd.
groetjes uit Nijeveen. -
18 December 2011 - 21:12
Harry:
Hallo Bert, hallo Frida,
blijf vooral doorgaan met jullie leuke reisverslagen, die telkens worden vergezeld van mooie foto's.
Vooral de beelden van de Galapagos eilanden met hun zeer aparte flora en fauna.
Ik ken deze opnames alleen van National Geographic, maar het moet een geweldige ervaring zijn om dit alles van dichtbij mee te maken.
Erg mooi, ga zo door.
Alvast fijne kerstdagen gewenst.
PS, dit is geen kritiek, maar ja, roofvogels doen mij alrijd wat extra: iets te letterlijk vertaald, de Galapagos Hawk als Galapagos havik, het is de Galapagos buizerd, maar ja de foto is er niet minder mooi door!
Groeten vanuit een herfstachtig Deventer. -
19 December 2011 - 09:51
Annemiek En Joost:
Heel bijzonder om de foto's te zien, die ons doen denken aan de dierentuin, echter wetende dat jullie ze in het 'echt' zien - prachtig! We genieten en reizen met jullie mee van achter onze computer. Fijne feestdagen en tot horens!
PS ik zal Ecuador intekenen op het whiteboard op kantoor ;)
Liefs Annemiek, Joost, Luuk en Olivier -
19 December 2011 - 10:57
Mirjam:
Prachtig om de vele foto's bij dit verslag te zien :D
Las laatst net een stuk over de galapagos in de quest waarin werd genoemd dat zo'n 95% van de dieren daar nergens anders voorkomt ;) En natuurlijk dat ze geen gevaar kennen van mensen en daardoor dichtbij komen :)
Hoop dat jullie daar nog beetje redelijk weer hebben. Wanneer ik de weerberichten hier op deze site zie bij jullie locatie lijkt het veel regen.
Alvast hele fijne kerstdagen toegewenst!
En natuurlijk veel succes met de spaanse les ;)
Liefs -
21 December 2011 - 16:19
Evelin En Paul:
Prachtige foto's en verhalen. Heel fijn om te lezen.
Alvast prettige kerstdagen gewenst.
Groeten uit Deventer -
24 December 2011 - 12:38
Theo Kleine Schaars:
Wat ben ik jaloers op jullie. Wat een geweldig avontuur. 1 grote dierentuin maar dan in het echt.
Ik geniet van de teksten en kijk daarom weer uit naar jullie nieuwe avonturen.
Wij maken ons op voor Kerst. Bert en frida een fijne Kerst en een voorspoedig 2012.
Groeten,
Proost op het Nieuwe Jaar.
24 December 2011 - 16:02
Karin:
Hallo Bert en Frida,
leuk om jullie op deze manier te volgen. Mooie verhalen en goede foto's. Veel plezier met reizen.
Karin -
13 Februari 2012 - 18:09
Els En Leen:
Ik had het toch gezegd.
Snorkelen is zooooo mooi. Prachtig wat jullie allemaal zien en beleven.
veel reisplezier nog met ze'n tweeen
Leen en Els